Kapelaan van de duivel

Kapelaan van de duivel

Boekinformatie

  • Auteur(s): Richard Dawkins
  • Eerst verschenen: 2004
  • Uitgeverij: Contact

Over het boek

'Moet u zich eens voorstellen wat voor boek een kapelaan van de duivel zou kunnen schrijven over de onhandige, verspillende, blunderende en gruwelijk gemene werken van de natuur.'
Dit schreef Darwin in 1856 aan een vriend. Maar, hoe gruwelijk en onhandig ook, willekeurig zijn de evolutionaire processen allerminst, zo laat Richard Dawkins zien in zijn even nuchtere als helder onderbouwde werk.
Kapelaan van de duivel is een veelzijdig boek.
Dawkins schrijft over zijn bewondering voor Darwins werk tegen de klippen van het geloof op, over de fouten van het jurysysteem in de rechtspraak, over zijn afkeer van postmodern relativisme en over vele andere onderwerpen.
Dawkins werk staat in het teken van gezond verstand; het is een verzameling onweerlegbare argumenten in gecompliceerde discussies. Bovendien vertegenwoordigen deze stukken een persoonlijker kant van Richard Dawkins.
Wetenschap is voor hem 'levend plezier', en dat straalt ervan af.

Over de auteur(s)

Richard Dawkins (1941) is een Brits etholoog en evolutiebioloog, wereldberoemd als populair-wetenschappelijk schrijver. Hij is fellow van de Royal Society en heeft een leerstoel voor 'Public Understanding of Science' aan Oxford University. Prospect Magazine hield een enquĂȘte waarbij hij uit de bus kwam als een van de drie belangrijkste intellectuelen ter wereld. Zijn eerste boek, The Selfish Gene (1976; De zelfzuchtige genen, 1986), werd ogenblikkelijk een internationale bestseller en geldt als een klassieker op het gebied van de moderne evolutionaire biologie.