Het uitdrukken van emoties bij mens en dier

definitieve editie met inleiding, nawoord en commentaar van Paul Ekman

Het uitdrukken van emoties bij mens en dier

Boekinformatie

  • Auteur(s): Charles Darwin
  • Eerst verschenen: 2008
  • Uitgeverij: Nieuwezijds

Over het boek

De eerste editie van The Expression of the Emotions in Man and Animals werd bij verschijning in 1872 direct een bestseller en vormt nog steeds de basis voor onderzoek naar gelaatsuitdrukkingen en het emotionele leven van mensen en dieren.

Deze definitieve editie bevat een uitgebreide Inleiding, Nawoord en commentaar op Darwins theorieën van professor Paul Ekman -- waarbij opvalt dat Darwins ideeën door nader onderzoek goeddeels worden bevestigd.

Waarom bijten we mensen die we graag mogen? Waarom kwispelen honden met hun staart? Waarom spinnen katten? Waarom zijn we verlegen en waarom doet verlegenheid ons blozen?

Darwins inzichten over baby's en kinderen (inclusief prachtige waarnemingen van het glimlachen en pruilen van zijn eigen baby), over geestelijk gestoorden, katten, honden en apen, en over de manier waarop mensen in verschillende culturen hun gevoelens tot uitdrukking brengen, hebben in de moderne wetenschap hun geldigheid nog niet verloren.

De oorspronkelijke editie was het eerste Engelstalige wetenschappelijke boek dat foto's bevatte. Paul Ekman heeft negen nieuwe afbeeldingen toegevoegd die Darwin heeft besproken, maar die nooit in eerdere edities zijn verschenen.

Dit boek herinnert ons eraan dat Darwin niet alleen de meest invloedrijke negentiende-eeuwse denker was, maar ook een voortreffelijk stilist. Deze nieuwe, rijk geïllustreerde editie zal een nieuwe generatie lezers plezier, kennis en bewondering bezorgen.

Over de auteur(s)

Charles Darwin (1809-1882) is de bedenker van de evolutietheorie en een van de meest vooraanstaande natuuronderzoekers en wetenschappers in de geschiedenis. 'Vrijheid van meningsuiting wordt het best bevorderd door de geleidelijke verlichting van de menselijke geest, die voortvloeit uit de vooruitgang van de wetenschap.' (Charles Darwin, brief aan Edward A. Aveling, 13 oktober 1880.)