Het taalinstinct

Het taalscheppende vermogen van de mens

Het taalinstinct

Boekinformatie

  • Auteur(s): Steven Pinker
  • Eerst verschenen: 2008
  • Uitgeverij: Contact

Over het boek

Taal is universeel. Ongeacht cultuur of afkomst is taal ons belangrijkste instrument om te communiceren, maar hoe taal precies werkt en zelfs wat het eigenlijk is, is nog grotendeels onduidelijk. In elk geval zijn taal en bewustzijn nauw verween. Hoe kun je gedachten en emoties bij andere mensen laten ontstaan, alleen maar door met je mond geluid te maken? Waar komt deze verbazingwekkende eigenschap vandaan? Het taalinstinct gaat onder meer over hoe mensen taal maken en begrijpen, hoe peuters leren spreken, hoe ons taalapparaat in de genen ligt verankerd en in onze hersenen is gegroeid, en hoe taal is ontstaan.
De vele voorbeelden uit de alledaagse taalpraktijk die Pinker geeft, zijn vaak erg grappig en altijd verhelderend. Als geen ander is hij in staat om de fascinatie voor zijn onderzoek naar de ontwikkeling van taal en taalverwerving bij de lezer over te brengen.

Over de auteur(s)

Professor in de Psychology en publicist Steven Pinker ontving voor zijn onderzoek naar visuele cognitie en de psychologie van taal de Troland Award van de National Academy of Sciences (VS). En twee prijzen van 'the American Psychological Association'. Hij schreef onder andere 'The Language Instinct'(1994), 'How the Mind Works' (1998), 'Words and Rules: The Ingredients of Language'(1999).
Pinker schrijft regelmatig in The New York Times, Time, Slate, and The New Yorker.