Het onbeschreven blad

Over het ontkennen van een aangeboren menselijke natuur

Het onbeschreven blad

Boekinformatie

  • Auteur(s): Steven Pinker
  • Eerst verschenen: 2003 (niet langer in druk)
  • Uitgeverij: Contact

Over het boek

Is de menselijke geest bij geboorte een 'onbeschreven blad' en dus beïnvloedbaar door opvoeders, leraren en politici? Alles lijkt daar op te wijzen. Maar als niettemin uit wetenschappelijk onderzoek het tegendeel zou blijken, wat dan? Als karakter en intelligentie bij geboorte grotendeels vastliggen, als verschillen tussen man en vrouw biologisch bepaald zijn, als een neiging tot misdaad of juist tot heldhaftigheid in de genen zit, als wij kortom geen onbeschreven blad zijn, wat blijft er dan over van het ideaal van maatschappelijke gelijkheid?
Steven Pinker laat zien dat de doctrine van 'Het Onbeschreven Blad' inderdaad onhoudbaar is gebleken, net als de daar nauw mee samenhangende noties van De Nobele Wilde ('de mens is van nature goed') en De Geest in de Machine ('in ons zit een autonome ziel die vrije keuzes maakt'). Maar Pinker toont ook aan dat we onze idealen van gelijkheid en vrijheid daarmee niet hoeven op te geven.

Over de auteur(s)

Professor in de Psychology en publicist Steven Pinker ontving voor zijn onderzoek naar visuele cognitie en de psychologie van taal de Troland Award van de National Academy of Sciences (VS). En twee prijzen van 'the American Psychological Association'. Hij schreef onder andere 'The Language Instinct'(1994), 'How the Mind Works' (1998), 'Words and Rules: The Ingredients of Language'(1999).
Pinker schrijft regelmatig in The New York Times, Time, Slate, and The New Yorker.