God én Darwin

Geloof kan niet om evolutie heen

God én Darwin

Boekinformatie

Over het boek

Geloof en evolutietheorie - die bijten elkaar. Dat is wat veel mensen vandaag de dag denken. Geloof en wetenschap zijn met elkaar in conflict. Immers, creationisme en recentelijk Intelligent Design stellen dat God en Darwin elkaar niet verdragen. Als gelovige moet je kiezen tussen God of Darwin, tussen geloof of atheïsme.

In dit boek stelt de theoloog Taede Smedes dat het dilemma waar creationisten en ID-aanhangers ons voor stellen vals is. Puttend uit zijn jarenlange onderzoek naar de verhouding tussen geloof en natuurwetenschap legt hij helder uit wat creationisten en ID'ers willen, wat hun specifieke probleem is met de evolutietheorie, en waarom ze theologisch en wetenschappelijk op een dwaalspoor zitten.

Smedes' centrale punt is dat de christelijke theologie in Darwins evolutietheorie vooral nieuwe mogelijkheden kan vinden om de relatie tussen God en wereld opnieuw te doordenken en te verwoorden. Het dilemma ‘Darwin of God?' is een vals dilemma. Darwins evolutietheorie is een geschenk aan de wetenschap én aan het christelijk geloof.

Over de auteur(s)

Taede Smedes is theoloog, verbonden als postdoctorale onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn specialisatiegebied is de relatie tussen wetenschap en religie, waarover op deze blog meer te lezen is