Evolutionair denken

de invloed van Darwin op ons wereldbeeld

Evolutionair denken

Boekinformatie

  • Auteur(s): Chris Buskes
  • Eerst verschenen: 2007
  • Uitgeverij: Nieuwezijds

Over het boek

Winnaar van de Socrates Wisselbeker 2007 voor het meest prikkelende filosofieboek

Typerend voor wetenschappelijke doorbraken is dat ze talloze nieuwe vragen oproepen, voorheen gescheiden onderzoeksgebieden bijeenbrengen en, niet in de laatste plaats, ons wereldbeeld voorgoed veranderen. Dit geldt bij uitstek voor de evolutietheorie. De conceptuele aardverschuiving die Darwin in gang heeft gezet, ondermijnt tal van gevestigde waarheden over wie wij zijn en waar we vandaan komen. Vandaag de dag, 150 jaar na de publicatie van Darwins meesterwerk The Origin of Species, zijn de vele implicaties van de evolutietheorie nog steeds niet allemaal te overzien.

Evolutionair denken maakt de lezer vertrouwd met de belangrijkste inzichten uit de moderne evolutiebiologie en biedt een uitgebreid overzicht van de consequenties daarvan voor de taal-, cultuur-, mens- en sociale wetenschappen. In een heldere en toegankelijke stijl maakt Chris Buskes duidelijk dat er vrijwel geen wetenschapsgebied is aan te wijzen dat niet door Darwins evolutietheorie is beïnvloed.

Dit boek vormt de neerslag van de cursus Darwins erfenis: beloftes & gevaren van evolutionair denken, die Buskes sinds enkele jaren verzorgt voor het prestigieuze Honours Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Over de auteur(s)

Dr. Chris Buskes is docent wetenschapsfilosofie aan, en Darwindeskundige van, de Radboud Universiteit Nijmegen.

Boekbespreking door Uit het juryrapport voor de Socrateswisselbeker 2007

"150 jaar na de publicatie van Darwins On the Origin of Species is het evolutionaire denken even wijdverbreid als ondoordacht. Daarom alleen al is het boek van Chris Buskes een aanwinst. Na een doortimmerde inleiding op de evolutietheorie laat hij zien welke rol de evolutietheorie speelt in zulke uiteenlopende domeinen als taal, bewustzijn, cultuur, religie, esthetica en moraal. Buskes schreef met dit boek geen eigenzinnig filosofisch werk, maar geeft een toegankelijk en helder overzicht van de invloed van Darwin op ons wereldbeeld, bestemd voor iedereen die mee wil kunnen praten in deze tijd – of het nu gaat over Intelligent Design, geneeskunde of taal."