De bril van Darwin

Op zoek naar de wortels van ons gedrag

De bril van Darwin

Boekinformatie

  • Auteur(s): Mark Nelissen
  • Eerst verschenen: 2000
  • Uitgeverij: Lannoo

Over het boek

Waar komt het verschil tussen man en vrouw vandaan? Waarom zijn mensen vaak zo agressief? Hoe is onze taal ontstaan? Waarom hebben wij vaste partners en bedriegen we die ook zo vaak? Waarom bevechten wij elkaar? Kunnen wij spreken zonder woorden? En kunnen wij ook spreken met geuren? Waar komt homoseksualiteit vandaan? En hebben alleen wij, mensen, een bewustzijn? Er is lang gedacht dat ons gedrag zo vanzelfsprekend was dat het niet hoefde te worden verklaard. Sinds Darwin weten wij echter dat gedrag een bijzonder complex gegeven is, waarvan de wortels te vinden zijn in een ver en grijs verleden. Dat wij ons op een bepaalde manier gedragen, heeft alles te maken met dat grote, onbereikbare Moederland dat onze voorouders gaandeweg hebben verlaten.

De laatste decennia is ons begrip van wat gedrag is zo duizelingwekkend snel geƫvolueerd, dat het nog moeilijk te volgen is. Bovendien ligt alle inzicht beschreven in grotendeels ontoegankelijke vakliteratuur. De boeken die het levenslicht zien, zijn vaak academisch van aard of juist heel erg oppervlakkig. Als professor in de gedragsbiologie gaat Mark Nelissen op zoek naar de ware wortels van ons gedrag. Op bevattelijke wijze beschrijft hij de zoektocht naar wat hij ons Moederland noemt. Het levert een avontuurlijke reis op naar het wezen van ons menszijn.

Over de auteur(s)

Mark Nelissen is professor in de gedragsbiologie aan de Universiteit Antwerpen. In 2000 publiceerde hij de longseller De bril van Darwin, over de wortels van ons gedrag. Het boek verscheen in een oplage van duizenden exemplaren, werd meermaals herdrukt, en werd alom geprezen als een eye-opener.