Darwin

De biografie

Darwin

Boekinformatie

  • Auteur(s): Adrian Desmond en James Moore
  • Eerst verschenen: 2008
  • Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

Over het boek

Meer dan enig ander denker uit de moderne tijd, meer nog dan Freud of Marx, heeft Charles Darwin verandering gebracht in de manier waarop wij naar onszelf kijken. In deze biografie wordt Darwin geportretteerd als iemand die het product is van zijn tijd, die worstelt met immense vraagstukken in een samenleving die sterk in beweging is. In meeslepend proza geven de auteurs inzicht in zijn karakter, het huiselijk leven en zijn wetenschapsbeoefening. We ervaren hoe hij vriendschappen sloot en verbrak, mensen inpalmde en aan het lijntje hield, wetenschappelijke nieuwtjes lospeuterde. We lezen hoe verbeten hij te werk ging, hoe hij het principe van de evolutie van alle kanten bekeek, en uit welke politieke kiem zijn belangrijkste ideeën ontsproten. Natuurlijk maken Adrian Desmond en James Moore ook duidelijk hoe Darwin heeft moeten vechten om zijn ideeën over evolutie en natuurlijke selectie geaccepteerd te krijgen. Twintig jaar lang broedde hij op zijn evolutietheorie; aan zijn diepste gedachten over ‘aapmensen' en mensapen gaf hij nauwelijks ruchtbaarheid. Zelfs in 1859 moest hij nog worden aangezet tot publicatie van zijn Origin of Species. Darwin. De biografie is een veelzijdig sociaal portret van een gekwelde man, die leefde in een cruciale fase van onze geschiedenis; een vrijdenkende agnost, die bang was als anarchist gezien te worden.

Over de auteur(s)

Adrian Desmond studeerde aan London University en Harvard. Hij is gespecialiseerd in de paleontologie van de gewervelde dieren, de evolutie en de geschiedenis van de wetenschap. Hij is als Honorary Fellow verbonden aan de faculteit biologie van University College London. Desmond heeft vele boeken op zijn naam staan en zijn werk is regelmatig bekroond.

James Moore studeerde onder andere theologie en geschiedenis. Hij bestudeert al dertig jaar het leven en werk van Darwin, en heeft daar al veel over gepubliceerd. Hij is verbonden geweest aan Harvard en Cambridge University. Thans doceert hij aan de Open University.