UGent

voorstelling van het boek Dirk Verhofstadt in gesprek met Etienne Vermeersch

Maart 2011

22/3/2011: voorstelling van het boek Dirk Verhofstadt in gesprek met Etienne Vermeersch

Op dinsdag 22 maart om 20 uur is er de voorstelling van het boek 'Dirk Verhofstadt in gesprek met Etienne Vermeersch'. Een zoektocht naar waarheid' in Auditorium E, Blandijnberg 2 te Gent.
 
Etienne Vermeersch (1934) is emeritus-hoogleraar en al dertig jaar een van de meest toonaangevende filosofen in ons land. Oorspronkelijk studeerde hij voor priester, maar na vijf jaar trad hij uit de jezuïetenorde en werd atheïst. Hij weerlegt het bestaan van God, onderzoekt de historiek en de inhoud van de Bijbel en de Koran, en keert zich tegen de vrouwonvriendelijke praktijken in de geopenbaarde godsdiensten.
 
Vermeersch neemt heldere standpunten in over geboorte­beperking, de (bio)ethiek, het leefmilieu, de rechten van dieren, de Belgische communautaire problemen en de rol van paus Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij verdiept zich in de oorsprong van het monotheïsme, menselijke vrijheid en hersenonderzoek, de wezenskenmerken van kunst, de onmogelijkheid van onsterfelijkheid, de constructie van een kunstmatige mens, de verhouwing tussen vrijheid en solidariteit, de betekenis van kunst, en de recente pedofilieschandalen in de katholieke kerk. Hij bewondert uiteenlopende persoonlijkheden zoals Johan Sebastian Bach, Hans en Sophie Scholl, Nelson Mandela, Ayaan Hirsi Ali, Vermeer, Baudelaire, Giorgione enHugo Claus.
 
 
In de zomer van 2010 voerde Dirk Verhofdstadt lange, indringende gesprekken Etienne Vermeersch over de thema's die de filosoof al zijn hele leven bezig houden in zijn zoektocht naar waarheid.
 
De avond wordt kort ingeleid door professor Johan Braeckman. Daarna volgt een gesprek tussen mijzelf en Etienne Vermeersch en een vragenronde met het publiek. De inkom is gratis. Wie deze voorstelling wil bijwonen moet zich wel inschrijven op mailto:verhofstadt.dirk[jeweetwelwat]telenet.be.