UGent

Expelled: niet voor creationisme wel voor evolutionaire ideeën

Auteur: Johan De Smedt

In de mockumentary (i.e., pseudodocumentaire) film Expelled: No Intelligence Allowed worden wetenschappers aan het woord gelaten die een vaste aanstelling aan een universiteit niet zouden hebben gekregen of zelfs hun job zouden zijn verloren omdat zij aanhangers zijn van intelligent design en creationisme. Een nader onderzoek leert echter dat geen van deze wetenschappers hun grieven specifiek hieraan te wijten hebben, maar dat zij gewoon een te licht dossier hadden, of dat hun contract gewoon ten einde liep - ook wetenschappers die niets met ID of creationisme te maken hebben, kan dit overkomen. Er is vooralsnog geen enkele aanwijzing dat iemand ooit zijn job verloor over creationistische ideeën.
Helaas is het omgekeerde wel waar: de protestantse theoloog Bruce Waltke, een specialist in het Oude Testament, werd gedwongen ontslag te nemen door zijn evangelische theologische seminarie (Reformed Theological Seminar) te Orlando (Florida, USA) om zijn evolutionaire ideeën. Reden voor dit ontslag was een video op BioLogos, een website voor theistische evolutie, waarin Waltke de overweldigende aanwijzingen ter ondersteuning van biologische evolutie aanhaalt, en stelt dat evangelische kerken deze zouden moeten accepteren. Zijn administratie liet daarop weten dat hij de video moest laten verwijderen. Dat was echter niet voldoende: Waltke werd gedwongen ontslag te nemen. De voorzitter van het seminarie bevestigde dat hun leden inderdaad geen 'darwinistische ideeën mogen hebben, noch enige andere suggestie dat de mens niet op Aarde kwam door een directe creatie van God'.
Het verhaal staat meer uitgebreid te lezen op http://biologos.org/blog/on-the-courage-of-bruce-waltke/ en op http://www.usatoday.com/news/education/2010-04-09-IHE-evangelical-endors...