UGent

Cross-culturele herkenning van emoties door vocaliseringen

Auteur: Disa A. Sauter, Frank Eisner, Paul Ekman, and Sophie K. Scott

Het is al langer bekend dat gelaatsuitdrukkingen van emoties zoals verdriet, walging en angst universeel zijn. Deze gelijkenissen duiden op een biologische basis van de manier waarop mensen emoties uitdrukken en communiceren. Een recente studie door Sauter et al. in Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA toont nu ook aan dat geluiden die we maken wanneer we blij zijn (juichen), of verbaasd (hé?), verdrietig of angstig zijn cross-cultureel kunnen worden herkend. Sauter et al. namen geluiden op die basisemoties uitdrukken, zowel bij Engelstaligen als bij de Himba, een semi-nomadisch herdersvolk uit Namibië. De Himba hebben nauwelijks contact met westerlingen, en leven zeer traditioneel, zonder elektriciteit of waterleiding. Bij het horen van verschillende verhalen in het Himba zoals 'Iemand heeft net alleen een leeuw gedood en wil dit vieren', konden de Himba moeiteloos de juiste vocaliseringen koppelen die Engelstaligen maken wanneer ze blij zijn. Omgekeerd konden Engelstaligen de Himba-vocaliseringen voor blijdschap identificeren als het juiste geluid dat hoort bij een verhaal als 'Iemand heeft net vernomen dat hij een job heeft gekregen die hij echt wou hebben, en wil dit vieren'.

himba

Dit experiment suggereert dat de niet-talige geluiden die we uitbrengen bij het ervaren van emoties geen louter cultureel gegeven zijn, maar vermoedelijk een diepe, evolutionaire basis hebben.
Het artikel is voor iedereen gratis te downloaden (open access) op de volgende url: http://www.pnas.org/content/early/2010/01/11/0908239106.full.pdf+html