December 2009

16/12/2009: Symposium van het Heyendaal Programma over geloof en evolutie God of Darwin? God én Darwin!

SYMPOSIUM
woensdag 16 december 2009
Radboud Universiteit Nijmegen
Heyendaal Program on Theology and Science

God én Darwin!
Sluiten God en Darwin elkaar uit? Moet je kiezen tussen religieus geloof en de evolutietheorie? In het Darwinjaar 2009 hebben al velen de onverzoenlijkheid tussen geloof en evolutie verdedigd. Maar liggen de zaken werkelijk zo simpel? Die vragen staan centraal op het symposium God én Darwin! Evolutiebiologie en scheppingstheologie in evolutie, op 16 december aanstaande in Nijmegen.
Tijdens dit symposium, georganiseerd door het Heyendaal Program on Theology and Science van de Radboud Universiteit Nijmegen, zal een aantal experts vanuit verschillende academische disciplines laten zien dat de zaken heel wat genuanceerder liggen dan vaak wordt voorgesteld. Wie meent dat geloof en evolutie elkaar uitsluiten doet onrecht aan zowel het wetenschappelijke karakter van de evolutietheorie als aan de complexiteit van het theologische spreken en denken over schepping.
Sprekers tijdens dit symposium zijn bioloog Gert Flik, filosoof Chris Buskes, oud-testamentica Ellen van Wolde en theologen Taede Smedes en Palmyre Oomen.

09.30 uur Ontvangst en koffie

• 10.00 uur Inleiding
  • 10.15 uur Prof. dr. Gert Flik, RU, Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Evolutie voor en na Darwin
  • 11.15 uur Dr. Chris Buskes, RU, Faculteit Filosofie Darwins erfenis: Evolutie van cultuur en religie
  • 12.15 uur Lunch
  • 13.30 uur Prof. dr. Ellen van Wolde, RU, Faculteiten Religiewetenschappen en Theologie, Het ene scheppingsverhaal is het andere niet
  • 14.30 uur Theepauze
  • 15.00 uur Dr. Taede Smedes, RU, Faculteiten Religiewetenschappen en Theologie, Denken over dansen: Het constitutieve verschil tussen geloof en wetenschap
  • 16.00 uur Prof. dr. Palmyre Oomen, RU, Faculteiten Religiewetenschappen en Theologie, Evolutie en de vraag naar God
  • 17.00 uur Afsluiting en borrel

Bij alle lezingen is een kwartier discussie inbegrepen.
Het symposium wordt georganiseerd door: het Heyendaal Program on Theology and Science, Faculteit Theologie, Radboud Universiteit Nijmegen.
Plaats: Erasmusgebouw (Refter, zijzaal), Erasmusplein 1, 6525 HT, Nijmegen. Voor een plattegrond van de campus, zie: http://www.ru.nl/contact/plattegronden/.

Aanmelding
Deelname kost € 5,-, te voldoen bij binnenkomst. In de prijs is een lunch inbegrepen. Medewerkers van de Radboud Universiteit en studenten nemen gratis deel.
Aanmelden voor 10 december 2009, bij Rob Veerman (e-mail: rhveerman@[NOSPAM]gmail.com).

strong>Informatie
Heyendaal Program on Theology and Science:
Taede Smedes (tel. 024 3615526; e-mail: t.smedes@[NOSPAM]rs.ru.nl)
Palmyre Oomen (tel. 024 3611560; e-mail: p.oomen@[NOSPAM]rs.ru.nl
Radboud Universiteit Nijmegen