UGent

Namen voor varkensgriep evolueren sneller dan de ziekte zelf

Auteur: Martin Enserink

Culturele evolutie verloopt vaak sneller dan biologische evolutie. Denk bijvoorbeeld aan de evolutie van auto's of mode. Zelfs ziekten, die veroorzaakt worden door levensvormen die zeer snel evolueren (zoals virussen), evolueren soms trager dan de namen die we eraan geven.

varkensgriep

De varkensgriep is recent voorbeeld hiervan. De voorbije weken is een Babylonische spraakverwarring opgetreden over de naam van het virus. Aanvankelijk werd varkensgriep aangeduid als "varkens influenza A (H1N1) door de WHO in april 2009," wat in de pers al snel "varkensgriep" werd. Maar de massale slachting (onnodig overigens) van varkens in Egypte leidde ertoe dat de WHO de benaming moest herzien.

In Belgiƫ zien we de term "Mexicaanse griep" opduiken, maar dit stuitte op protest van Mexico, zodat de naam niet intenationaal wordt gebruikt. Toch bestaat er een traditie om virussen te noemen naar het land van oorsprong. In Mexico wordt houdt men het voorlopig op "La epidemia". Toen werden diverse andere namen verzonnen, waaronder "influenza A (H1N1) van varkens afkomstig," en "nieuw influenza A (H1N1). Vandaag is de officiƫle benaming ""influenza A (H1N1)".