UGent

Meest volledige primatenfossiel ooit gevonden (ca. 47 miljoen jaar oud)

Auteur: Franzen et al.

In het Duitse Grube Messel, in de buurt van Darmstadt werd een primatenfossiel gevonden dat in uitzonderlijk goede staat bewaard is gebleven. De site is een rijke vindplaats van fossielen uit het Eoceen, een periode die gekenmerkt werd door een sterke opwarming van het klimaat. De plaats waar het fossiel werd gevonden was toentertijd begroeid met subtropisch regenwoud.
Aangezien het fossiel (een jong vrouwtje van ongeveer een jaar) een geheel nieuw ontdekte soort vormt, kreeg het een nieuwe naam: Darwinius masillae.

De bewaring is uitzonderlijk: zoals te zien op de foto zijn zelfs de kleinste wervels van de staart bewaard, en kan men de afdruk van de pelsharen zien. De resten van de laatste maaltijd van het dier zijn eveneens zichtbaar.

ida

Het fossiel, dat als bijnaam Ida kreeg, is belangrijk voor ons inzicht in de evolutie van de primaten, omdat zij mogelijk een ontbrekende schakel vormt tussen de zogenaamde hogere primaten (waaronder apen van de Oude Wereld en mensapen vallen) en meer verre verwanten van de mens, waaronder lemuren en lori's.

Het tijdschrift waarin dit artikel verscheen, is open access, wat betekent dat iedereen het gratis kan raadplegen. De volledige beschrijving van het specimen kan men hier vinden: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0005723