UGent

In Darwins woorden

leven, werk en denken van Charles Darwin

12 februari 2009 is de 200ste geboortedag van Charles Darwin. In 2009 is het bovendien 150 jaar geleden dat zijn meesterwerk Over het ontstaan van soorten is verschenen. Geen enkel ander wetenschappelijk werk heeft zulke heftige emoties losgemaakt. Het oeuvre van Darwin heeft ons wereldbeeld én zelfbeeld ingrijpend veranderd.
In Darwins woorden biedt, aan de hand van citaten van Darwin en gelardeerd met veel illustraties, een prachtige inleiding tot zijn werk, leven en denken.
Volgens zijn dochter Henrietta was Darwin als de zon op een landschap. Hij was een liefdevolle echtgenoot van zijn volle nicht Emma Wedgwood en een vader die graag spelletjes met zijn kinderen deed en, met zijn moeizame eigen schoolervaring, begreep dat dwang geen doeltreffend middel was voor intellectuele prestaties.
Hoewel hij onmiskenbaar een aantal Victoriaanse trekjes vertoonde, is Darwin op sociaal en politiek vlak liberaal noemen. Hij verafschuwde slavernij en steunde sociale hervormingen als stemrecht, onderwijs voor vrouwen en – geschokt door de gewoonte om jongetjes in te zetten als schoorsteenvegers – wetgeving tegen kinderarbeid.
In Darwins woorden belicht het leven en werk van een man die zoveel licht heeft geworpen op de hele mensheid.


Auteur: Chris Buskes, Ranne Hovius, Griet Vandermassen
Over de auteur: 

Dr. Chris Buskes is docent wetenschapsfilosofie aan, en Darwindeskundige van, de Radboud Universiteit Nijmegen.
Griet Vandermassen is filosofe en, zoals zij zichzelf noemt, 'darwinistisch feministe'. Zij doet onderzoek naar het conflict tussen feminisme en darwinisme aan de faculteit letteren en wijsbegeerte van de Universiteit Gent.
Ranne Hovius is psychologe, freelance-journalist (onder andere voor de Volkskrant) en schrijver.
 


Eerst verschenen: 2009
Uitgegeven door: Nieuwezijds